Palubní kamery a souhlas řidičů | Články | Trakm8

Domů » Články »

Palubní kamery a souhlas řidičů

Palubní kamery a souhlas řidičů


Palubní kamery byly původně navrženy tak, aby zaznamenaly to, co se děje před vozidlem. Od doby, kdy jsou videozáznamy přípustné u soudu jako důkaz, se ukázaly jako neocenitelný pomocník v případech, kdy byla organizace vystavena falešným požadavkům na plnění pojistných nároků. Podle britského úřadu pro odhalování pojistných podvodů stojí tyto pojistné podvody kolem přes 10 miliard korun.

Souhlas řidiče



Nicméně, kamery umístitelné na palubní desky, dnes obecně známé jako palubní kamery, jsou nyní uzpůsobeny i k tomu, aby umožnily sledovat chování řidiče. To pomáhá správci vozového parku lépe kontrolovat, zda se jejich zaměstnanci chovají v souladu se zákonem, když řídí.

Stejně jako kamera směřující dopředu, tyto palubní kamery automaticky vytvářejí záznam a složku, když se vozidlo účastní nehody nebo ji jen těsně mine, a to v případě, že akcelerometr umístěný v kameře zaznamená náhlý náraz nebo prudkou změnu pohybu. Tento záznam je okamžitě zaslán správci vozového parku, který si jej může přehrát a potvrdit tak, zda byl řidič plně soustředěný na jízdu nebo něčím rozptýlený, či potvrdit porušení předpisů, jako je například užití mobilního telefonu, nebo naopak neužití bezpečnostních pásů.

Užití mobilních telefonů není jen nelegální, ale podle ministerstva dopravy se jedná největší „rozptylovač“ řidičů. Dle odhadů jsou mobilní telefony důvodem čtvrtiny všech nehod, které se stanou na silnicích v České Republice.

Zatímco mobilní telefony jsou problém napříč všemi odvětvími, nepoužívání bezpečnostních pásů je úzce spjato s odvětvím silniční dopravy a s dopravním sektorem vůbec. V březnu 2017 policie města Praha použila ke kontrolám neoznačený nákladní vůz, aby rázně zakročila proti řidičům, kteří neužívají bezpečnostní pásy. Během jediného týdne zastavili 148 vozidel, zaznamenali 115 přestupků týkajících se bezpečnostních pásů a 14 kvůli užívání mobilního telefonu během řízení.

Ve stejné čtyřdenní akci policie města Prahy zastavila 37 nákladních automobilů, 3 automobily a dodávku. Zjistili 36 přestupků způsobených neužitím bezpečnostních pásů a 3 lidé používali mobilní telefony během řízení.

Kamerové systémy, které monitorují chování řidiče, tak mohou pomoci správcům vozového parku odhalit porušení zákona a poskytnout téměř okamžitě nástroj k ověření chování řidiče, i to, zda toto chování nevedlo k nehodě.

Ochrana řidičů



Policie může na místě nehody získat záběry, které jí pomohou určit, jak se nehoda udála. To znamená, že nevinní řidiči mohou být okamžitě zproštěni podezření z vinny a zabrání se tak i zabavení vozidla policií pro účely vyšetřování.

Palubní kamery RoadHawk od společnosti Trakm8 navíc využívají funkce GPS a G-Force k poskytnutí důležitých dat ohledně okolností incidentu, jako jsou rychlost vozidla nebo přesné místo a čas nehody.

Tímto způsobem může kombinace přední a kabinové kamery pomoci nevinným řidičům a ochránit vaši značku.

Vynikající návratnost investic



Bez nutnosti měsíčních poplatků a údržby nabízí naše kamery špičkovou návratnost investic. Poskytují klid, asistují policii a pojišťovnám při zjišťování okolností havárií a pomáhají vám ušetřit na pojistném. Také nabízejí dvouletou záruku a přístup k našemu týmu podpory sídlícímu v České Republice.

Pro více informací, jak může naše kamerové řešení pomoci vašemu vozovému parku, vyplňte prosím níže uvedený formulář nebo nám zavolejte.


Vyplněním formuláře získáte vice informací:


Trakm8 Group vás chce čas od času kontaktovat a informovat vás o relevantních novinkách, produktech a aktualizacích služeb. S vašimi osobními údaji zacházíme opatrně a nebudeme je předávat třetím stranám pro marketingové účely. Pokud souhlasíte s tím, abychom vás případně kontaktovali dejte nám prosím vědět jakým způsobem toto můžeme udělat.

Budete se moci kdykoli odhlásit. Podrobnosti najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů