Jak může využití palubní kamery pomoci vašemu vozovému parku | Články | Trakm8

Domů » Články »

Jak může využití palubní kamery pomoci vašemu vozovému parku

Jak může využití palubní kamery pomoci vašemu vozovému parku


Palubní kamera, zdrobněle nazývaná kamerka, otřásla motoristickým odvětvím jak na úrovni uživatelské, tak na úrovni komerční. Mizí tak situace, kdy se řidiči chovají bezohledně s vědomím, že jim nehrozí žádný postih. Stejná situace nastává v případě, že řidiči mohou dokázat svoji nevinu v případech, kdy by byli dříve označeni za viníka. Zpráva Grand View říká, že globální trh s kamerami poroste na 1,84 miliardy dolarů do roku 2022. Je to ovlivněno požadavky na bezpečnost a vládními iniciativami. Mnoho autoparků investovalo do technologií auto kamer, ale důležitější jsou důvody, proč tak učinily.

Přední a zpětné kamery

Přední a zpětné kamery jsou nejpopulárnějším řešením kamer instalovaných do auta jak u koncových zákazníků, tak u podnikových autoparků. Přední kamery byly vyvinuty pro boj proti podvodníkům záměrně způsobujícím nehody s vidinou nároku na odškodnění. Podle sdružení bojujícího proti pojistným podvodům stojí podvody na autohaváriích 340 miliónů korun za rok jen ve České Republice .

Vlastnictví kvalitního záznamu každé minuty za volantem může být rozhodující při skutečné havárii na silnici a jejích následcích. Vyšetřování příčin havárie může být zdlouhavé a může také znamenat zabavení zúčastněných vozů, což společnosti rozhodně nepřinese žádnou výhodu.

S kamerou umístěnou ve voze může policie dostat záznam, jak se celý incident odehrál. To znamená, že řidiči můžou být zproštěni viny na místě bez nutnosti dalšího vyšetřování, soudního sporu či zabavení vozidla.

Je to podobné, jako při jednání s pojišťovnami při uplatnění nároků na plnění pojištění. Pojistitelé, stejně jako policie, mohou vyhodnotit video důkaz k vyjasnění okolností nehody, která je předmětem šetření. Mnoho palubních kamer, včetně kamery RoadHawk od Trakm8, má zabudované moduly GPS a akceloremetry poskytující další podrobnosti ohledně okolností nehody.

Vícekamerové systémy



Vícekamerové systémy mohou být použity z celé řady důvodů a jsou obvykle montovány na nákladní vozy a lehčí užitková vozidla. S až 8 kamerami připojenými do digitálního videorekordéru může manažer vozového parku získat přehled o kompletním okolí každého vozu, a to v rozsahu 360 stupňů. Vícekamerový systém je také možné nastavit tak, že se v kabině na obrazovce zobrazí snímek z jedné konkrétní kamery. Využití je například při snímání přivrácené strany při zatáčení či zadní kamery při couvání.

Vícekamerové systémy jsou ideální pro maximální viditelnost slepých míst v nákladních vozidlech a přidávají další prvek bezpečnosti do vozových parků. Zejména pak zvyšující se bezpečnost pro chodce a cyklisty. Zadní kamery jsou často používány pro zajištění bezpečného nakládání.

Kamery umístěné v kabině řidiče umožňují správcům vozového parku posouzení akcí řidiče v situacích těsně předcházejících nehodě či při nehodě. Jak řidiči vědí, že může správce vozového parku sledovat, co dělají během jízdy, je jejich pokušení používat mobilní zařízení či se věnovat rozptylujícícm činnostem během řízení nižší.

Při prokazování bezchybnosti při nehodě je výhodou, že podniky mohou dokázat, že jejich řidič se plně věnoval situaci před vozidlem a nebyl rozptýlen. 56 % řidičů TNT uvádí, že jim kamera RoadHawk umožnila změnit jejich chování za volantem k lepšímu, a 75 % se domnívá, že kamery mohou zlepšit jejich osobní bezpečnost.

Pro více informací o tom, jaké výhody pro váš vozový park představuje instalace palubních kamer, vyplňte formulář níže.


Vyplněním formuláře získáte vice informací:


Trakm8 Group vás chce čas od času kontaktovat a informovat vás o relevantních novinkách, produktech a aktualizacích služeb. S vašimi osobními údaji zacházíme opatrně a nebudeme je předávat třetím stranám pro marketingové účely. Pokud souhlasíte s tím, abychom vás případně kontaktovali dejte nám prosím vědět jakým způsobem toto můžeme udělat.

Budete se moci kdykoli odhlásit. Podrobnosti najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů