Co je sledování vozidel? | Články | Trakm8

Domů » Články »

Co je sledování vozidel?

Co je sledování vozidel?


Mnoho lidí považuje sledování vozidel za dotěrný způsob, jak podniky špehují své zaměstnance, ale nic nemůže být dále od pravdy.

Ve světě, který je stále více závislý na datech, se firmy snaží stále častěji vyhledávat příležitosti k uplatnění inovativních technologií ke zrychlení procesů za současného snížování nákladů. Stejným způsobem, jako email změnil obchodní komunikaci na počátku devadesátých letech minulého století, otřásá sledování vozů téměř každým aspektem v sektoru přepravy. Sledování vozidel, také známe pod pojmem "Černá skříňka" obsahuje zařízení, které je umístěno ve vozidle a sbírá data, a poté je vysílá přes GPS/GPRS pro poskytnutí pohledu na umístění, řidičský styl a základní technický stav vozidla. Takže pokud sledování vozu neslouží ke špehování řidiče, proč jej podniky používají?

Vozové parky



Mnoho firem, ať již vlastní 4 nebo 4000 vozidel, může mít prospěch z telematiky. Využijme průmysl logistiky a přepravy. Je velmi důležité, aby správci vorového parku věděli za každých okolností, kde se jejich vozy nacházejí, protože zákazníci se spoléhají na dané sliby - zásilky budou dodány rychle, efektivně a podle plánu. Díky sledování vozidel mají správci vozového parku dokonalý přehled o tom, kde se zboží nachází, zda je dopravováno dle plánu a také základní informace o tachografu a zajištění vozidla v souladu s právními předpisy České Republiky .

Správná činnost a vyhovující stav vozového parku vždy zůstanou nejvyšší prioritou pro každého správce vozového parku, a proto je velmi důležité se vyhnout riskování a tím předcházet nehodám, kdekoliv je to možné. Kromě místa umožnuje sledování vozidla správci vozového parku sledovat detaily, jako je rychlost vozidla, prudké zrychlení, drsné brzdění a ostré zatáčení, které nepochybně zvyšují riziko, že se vozidlo stane účastníkem dopravní nehody. Díky sledování řidičů může správce vozového parku identifikovat rizikové chování řidiče s cílem zvýšit bezpečnost na silnicích a na oplátku snížit náklady na opravy poškozených vozidel, stejně jako pojištění a odškodnění ostatních účastníků. Monitorování chování řidičů má také výrazný dopad na náklady za pohonné hmoty. Jízda dle rychlostních limitů a plynulý styl jízdy umožňují úsporu nákladů na palivo až o ohromujících 15 %. Přestože firmy mohou snížit riziko, že jejich vozy budou účastníky dopravní nehody, ne vždy tomu lze předejít. Každé zapojení vozidla do dopravní nehody má výrazný vliv na plánované aktivity a může zanechat podnik bez vozidel na dlouhou dobu. Díky zařízením pro sledování vozidel jsou správci vozového parku upozorněni, že vozidlo bylo účastníkem dopravní nehody a díky nainstalovanému propojení lze odhadnout závažnost dopadů. To umožňuje aktivovat záložní plány a v případě potřeby také povolat složky integrovaného záchranného systému.

Pojištění



Je pravděpdoobné, že obor, ve kterém jste slyšeli slova jako "Černá skříňka" nebo Telematika, je pojišťovnictví. V posledních dvou letech je patrný výrazný nárůst politiky "Černých skříněk", protože uživatelé si uvědomují finanční výhody vyplývající ze sdílení jejich provozních dat s jejich pojišťovnami. Výzkum České asociace pojišťovacích makléřů počátkem letošního roku ukazuje, že v roce 2014 meziročně vzrostl počet přístupů k telematickým datům o neuvěřitelných 40 %.

I když se údaje liší pojišťovnu od pojišťovny, zařízení pro sledování vozidel poskytují informace, jako je chování řidiče, rychlost a doba užití. Tyto informace mohou být využity pro stanovení míry kvantifikace rizika, se kterou se řidiči pravděpodobně setkají. Pro dobré řidiče to znaměná úsporu na ročním pojistném v hodnotě přibližně 25 %. Navíc to kromě úspor nákladů na pojištění znamená úsporu na palivu ve výši 15 %.

Další výhodou sledování řidičů je zabudování akcelerometrů do zařízení pro sledování vozidel, díky nimž je možné přibližně určit, zda se stane účastníkem dopravní nehody. Přístroj pak automaticky informuje pojistitele, že vozidlo se stalo účastníkem dopravní nehody včetně detailů o síle nárazu do vozidla. Pojistitelé jsou schopni zajistit okamžitý kontakt s řidičem vozidla, případně zajistit aktivaci složek integrovaného záchranného systému, je-li to nutné. Pojistníci také mohou těžit z celé řady výhod, jako je pokročilé varování před problémy, které by mohly způsobit poruchy, pravidelné servisní prohlídky a návštěvy STK, služby "najdi mé auto" a přesnou správu najetých kilometrů pro soukromé účely.

Automobilový průmysl



Výhody sledování vozidel si také uvědomují výrobci vozidel a jejich dodavatelé. Výrobci využívají diagnostické schopnosti telematických zařízení k poskytování informací svým zákazníkům o detailech poruch.

S nárůstem připojených vozidel jsou řidiči i operátoři upozorněni, když hrozí nějaká porucha a je třeba jí věnovat pozornost. Většina moderních vozů zapne varovné světlo, pokud je nějaký problém pod kapotou, což ale nevede k vyřešení problému a je nutné zaplatit vyškoleného technika, aby využil diagnostického testu před tím, než je problém odstraněn. Zařízení pro sledování vozu jsou schopna získat údaje o případné poruše motoru nebo baterie přímo z vozidla. Díky pokročilému přístupu k těmto informacím jsou schopni řidiči tyto údaje získat a předejít tak poruchám a nákladům s nimi spojenými. Telematika umožňuje "ptát" se vozidel například na specifické servisní zásahy, jako je hladina AdBlue kapaliny u vznětových motorů a kde ji doplnit - i to je možné díky snadno ovladatelné mobilní aplikaci. Výrobci vozidel jsou také schopni najít skryté závady před vážnější poruchou či ztrátou napájení. Díky včasnému zjištění závad jsou podniky shcopny naplánovat údržbu, aniž by to mělo vliv na produktivitu nebo účinnost.

Krádeže ve stavebním průmyslu stojí ročně v České Republice 800 miliónů korun. To je také důvod, proč zařízení pro sledování vozidel umožňuje majitelům nakreslit virtuální hranice okolo území jejich zájmu. V případě, že vozidlo opustí vyznačenou oblast nebo se zapne zapalování vozidla mimo obvyklou pracovní dobu, majitel obdrží oznámení spolu s přesným určením polohy vozidla. Přínos pro prevenci krádeží nebo pátrání po ukradených zařízeních proto není třeba komentovat.

Revoluční vývoj telematiky je perfektní ukázka toho, jak lze dnes využívat data z vozidel a umožnit podnikům zvýšit produktivitu, snížit náklady a zvýšit bezpečnost způsobem, jehož jsme nikdy před tím nebyli svědky. Pokračující vývoj zařízení pro sledování vozidel jednoznačně mnohem vice, než pronikání do soukromí, poskytuje provozní informace společnostem, zvyšuje bezpečnost poracovníků a zefektivňuje výdaje za pohonné hmoty. Jsou zde tedy patrné výhody od výrobce až po koncového uživatele.

Chcete-li zjistit, jaké výhody vám přinese implementace sledování vozidel, vyplňte formulář níže nebo nám zavolejte.



Vyplněním formuláře získáte vice informací:


Trakm8 Group vás chce čas od času kontaktovat a informovat vás o relevantních novinkách, produktech a aktualizacích služeb. S vašimi osobními údaji zacházíme opatrně a nebudeme je předávat třetím stranám pro marketingové účely. Pokud souhlasíte s tím, abychom vás případně kontaktovali dejte nám prosím vědět jakým způsobem toto můžeme udělat.

Budete se moci kdykoli odhlásit. Podrobnosti najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů